Rabu, 11 Mac 2009

Program 2 Hari

Sekali lagi saya menyelit...faham benar adik-adik dari Tingkatan 5 hingga Tingkatan 1 baharu sahaja selesai Ujian Selaras 1(ramai cemerlang PSI ya Ustaz Zaki ^_^).Untuk makluman para pengunjung blog ini,insya Allah saya akan cuba mengemas kini blog ini walaupun tidak bergelar penulis tetap.Banyak aktiviti yang boleh ditulis tapi cukuplah saya mencoret pengalaman 2 hari 'back to school'.Tentu ramai terkejut bukan...

Cerita Tingkatan 5
Habis Ujian Selaras...terus ber'Easy Add Math'.Apa macam,Add Math jadi kacang?...hehehehe

Hal Tingkatan 1 & 2
Bukan buat hal,tetapi ada program M.O.T....(bukan MOTIVASI),Multiple Organisation Techniques.Canggih sungguh nama Cikgu Rashid bagi ni.The first slot is about English...siapa lagi yang jadi penceramah kalau bukan Sir Musa.Tetapi bukan 2 cerita ni sahaja,ada lagi...

Keindahan Bersama Mu(KBM)
Tersebutlah kisah mendaratnya pesawat KRJ 070309 di Lapangan Terbang SBPI Sabak Bernam,menemui adik-adik Kasih & Sayang(nak tahu lebih lanjut tanyalah Tingkatan 3&4).
Penulis ini hanyalah jadi penonton di tepi(pada hal...).Penilaian peribadi penulis,inilah program motivasi kedua yang penulis berani meletak label BEEESSST!

Bermula dari Knowing Me, Knowing You membawa ke Army Yell(penulis pun terlibat dalam acara ini),langsung ke slot In Team dan ber-Zus Tang sesama sendiri selepas slot In Team. Konflik emosi pun pecah...tatkala peserta dibawa Meniti Angin Malam(kesan khas yang boleh diberi Anugerah Kesan Khas Terbaik..hehehe).Maka kami pun dibawa meniti ke slot Hijrah... sebelum tambah berlinang air mata,pabila meluahkan rasa yang terbuku dalam jiwa kepada ibu bapa,mahupun yang sukarela berkongsi cerita tanpa kehadiran ibu bapa.Entah mengapa,tika menulis dan mengimbau pengalaman ini,rasa suka berbaur dengan rasa hiba(ait...penonton pun terkesan juga?...huhuhu).Laporan program ini boleh didapati di sini.

Kunci pada keberkesanan program motivasi pada saya ada 2,pertama meletakkan Allah sebagai tempat sandaran emosi,titik membina kekuatan jiwa.Dan satu lagi ialah kesediaan pesertanya. Niatilah langkah anda sebagai usaha untuk menuntut ilmu,justeru memajukan diri yang akhirnya pengabdian pada Ilahi.Insya Allah...niat yang ikhlas akan diberi ganjaran yang setimpal oleh-Nya.

Program hanyalah alat... maka diri adik-adik Kasih & Sayang(termasuk tingkatan yang lain juga dan diri saya juga) yang dapat menzahirkan keberkesanan sesuatu program.

nota:13/3/2009(hari Jumaat) ada sambutan Maulidur Rasul peringkat SBPI Sabak Bernam. Masa cuti sekolah ni meriahlah blog ni ye ^_^.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan