Khamis, 1 Januari 2009

Qunut Nazilah,Kafir dan IS@$*L...

اللهمَّ إناَّ نجعَلُكَ فِى نُحُورِ أعدَاءِناَ وَ نَعُوذُ بِكَ مِن شُرُورِهِم اللهم بَدِّد شَملَهُم و فَرِّق جَمعَهُم وَ شَتِّت كَلِمَتَهُم وَزَلزِل أَقدَامَهُم وَ سَلِّط عَلَيهِم كَلباًَ مِن كِلاَبِكَ يا قَهاَّر يا جَباَّر يا مُنتَقِم يا الله يا الله يا الله

اللهم يا مُنزِلَ الكِتاَبِ ويا مُجرِيَ السَّحاَبِ ويا هاَزِمَ الأَحزَابِ إِهزِمهُم إِهزِمهُم إِهزِمهُم وَانصُرناَ عَلَيهِم

Ya Allah,Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami.Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka.Ya Allah,leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,pecah-belahkanlah dan kacau-bilaukanlah persatuan mereka,
goncangkan pendirian mereka,dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada mereka.
Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa,Wahai Tuhan Yang Maha Menghukum,Wahai Tuhan Yang bersifat Murka,Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah,Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,kalahkan mereka,kalahkan mereka,kalahkan mereka,dan menangkan kami ke atas mereka.AMIN…!

Antara kisah yang masyhur mengenai Qunut Nazilah ialah(petikan artikel ini)permintaan puak 'Adhl dan al-Qarah orang yang mengajarkan Islam kepada mereka yang diajukan pada Nabi S.A.W.Baginda dengan senang hati mengabulkan permintaan mereka dan mengirimkan 10 orang ustaz di bawah pimpinan 'Ashim bin Tsabit. Malangnya, ketika tiba di kawasan puak Huzail, penipu daripada orang musyrik itu menghadang dan membunuh mereka. Tiga daripada mereka terselamat iaitu Khubaib bin Adiy, Zaid bin al-Datsnah dan Abdullah bin Tariq tetapi mereka menjadi tawanan. Bagaimanapun, mereka akhirnya terbunuh juga kerana sebab masing-masing. Kejadian ini dalam sejarah Islam terkenal dengan nama Ba'ts al-Raji' atau Utusan al-Raji' dan Rasulullah juga membaca qunut nazilah untuk kebinasaan kedua-dua puak pengkhianat berkenaan. (Rujuk Sirah Ibn Hisham).Jadi sebagai Muslim yang prihatin marilah beramai-ramai mengangkat tangan,memohon doa agar saudara kita di PALESTIN dilindungi ALLAH daripada angkara durjana ISRAEL.

Seperkara lagi,suka saya ingin menjelaskan status orang kafir dalam Islam yang terdapat beberapa pembahagiannya.


>Kafir Zimmi = orang kafir yang menetap dalam negara Islam dan taat kepada pemerintah Islam(seperti di Malaysia).Hak mereka perlu dipelihara dengan baik.
>Kafir musta'man= orang kafir yang lari dari negara asal dan meminta perlindungan di negara Islam.
>Kafir muahad = orang kafir yang membuat perjanjian dengan negara Islam.
>Kafir Harbi = orang kafir yang memusuhi dan memerangi Islam.Mereka wajib diperangi dan mereka halal dibunuh.

Fokus kita pada pada kafir harbi dan kafir zimmi sahaja.Orang bukan Islam di Malaysia atau di mana-mana negara Islam lain,selagi mereka taat dan patuh di bawah pemerintah Islam,hak mereka akan dijaga serta mereka haram dibunuh tanpa sebab.Hal ini begitu berbeza seperti kafir harbi(misalnya tentera Israel tu...)mereka ini golongan yang memerangi Islam secara nyata,dan mereka juga secara logiknya memang perlu bagi umat Islam membunuh mereka atas untuk mempertahankan Islam daripada diancam.Namun Islam tetap mengutamakan perdamaian seperti yang termaktub dalam surah At-Taubah ayat 6:
Dan jika seorang daripada orang-orang musyrik itu meminta perlindungan kepada kamu maka lindungilah dia supaya dia sempat mendengar firman Allah.Setelah itu hantarkanlah ke tempat yang aman baginya.Demikianlah dia disebabkan mereka kaum yang tidak mengetahui.

Apa pula tanggungjawab kita sebagai Muslim dalam hal ini?Jawabnya...SEERU 'ALA BARAKATILLAH!!!

nota:.Nak tahu sejarah tahun baharu,klik di sini.Oleh sebab nak boikot produk yang sokong Israel,mai sokong produk ni ye...Tiada ulasan:

Catat Ulasan