Sabtu, 13 Disember 2008

Apa Dah Jadi...


Bila Majlis Fatwa bersuara,pengkid yoga jadi isunya,ada pula yang 'gatal' menghina...

Sent: Tuesday, November 25, 2008 4:31 PM
Subject: Fatwa-fatwa yang akan datang - Please read

Makin hari umat Islam makin ditindas dan dikongkong. Bukan oleh orang Cina, atau orang India atau orang Yahudi atau orang Kristian. Tetapi dianiya dan dikongkong oleh orang Islam/Melayu sendiri. Please read on.

Selepas fatwa pengharaman yoga, fatwa-fatwa yang akan datang adalah seperti berikut :


Disember 2008
Orang Islam dilarang mandi di kolam renang awam. Di kolam renang awam, akan terdapat orang-orang yang bukan Islam yang memakai pakaian renang yang singkat dan mendedahkan aurat (terutamanya amoi-amoi china yang cun dan seksi). Ini boleh menjejaskan akidah orang Islam. Cara yang paling baik ialah kita haramkan orang Islam dari kolam renang awam.

Januari 2009
Orang Islam dilarang pergi ke Pulau Pinang. Ketua Menteri Pulau Pinang adalah seorang yang bukan Islam and majoriti penduduk Pulau Pinang adalah orang yang bukan Islam. Apabila seorang Islam berada di Pulau Pinang, beliau mungkin terhidu bau char keoy tiaw yang dimasak oleh orang bukan Islam dan ini boleh merosakkan akidah kita. Cara yang paling baik ialah kita haramkan orang Islam dari pergi ke Pulau Pinang. Orang Islam yang kini tinggal di Pulau Pinang akan diberi elaun pindah sebanyak RM 3000 untuk membantu mereka berpindah ke negeri-negeri yang lain. Perpindahan ke negeri Kelantan dan Terengganu amat amat digalakkan.

Februari 2009
Orang Islam dilarang meminum root beer. Walaupun root beer tidak mengandungi alkohol, namun perkataan “beer” ini boleh menimbulkan keghairan dan kelakuan tidak senonoh di kalangan orang Islam. Dengan pengharaman root beer, orang Islam bolehlah meminum minuman ringan yang lain tanpa was-was. Ginger beer juga diharamkan.

March 2009
Orang Islam dilarang memakan di kedai Mamak. Walaupun mamak kebanyakkannya Islam, tetapi asal usul mereka adalah India dan ada kemungkinan terdapat unsur-unsur India di dalam perniagaan mereka seperti bercakap Tamil dan memakai seluar dalam buatan India. Untuk mengelakkan sebarang syak wasangka, mulai 1 Mac 2009, orang Islam dilarang dari memakan di kedai mamak (kecuali Tun Mahatir kerana dia sendiri mamak kelas I)

April 2009
Orang Islam dilarang bermain ping pong atau table tennis. Ping pong berasal dari negeri China dan oleh yang demikian, mungkin terdapat unsur-unsur agama Buddha atau Confuciusism di dalam permainan ping pong. Ornag Islam yang terlalu banyak bermain ping pong akan terjejas akidah mereka. Sebagai permainan alternatif, orang Islam digalakkan bermain sepak raga (tetapi bola raga mesti buatan Malaysia, bukan dari Thailand).

Mei 2009
Orang Islam yang berkerja dengan kerajaan dilarang mengambil gaji masing-masing. Ini kerana sebahagian besar pendapatan kerajaan adalah cukai pendapatan yang dibayar oleh syarikat-syarikat orang bukan Islam. Orang Islam digalakkan meminta sedekah dari orang Islam yang lain. Untuk memudahkan permintaan sedekah, bakal peminta sedekah digalakkan mencangkung di hadapan bangunan UMNO.


Jun 2009
Orang Islam dilarang keluar negara. Terdapat terlalu banyak godaan yang boleh meruntuhkan akhlak dan akidah orang Islam. Perkara ini telahpun dikaji dengan teliti hasil lawatan sambil belajar ke Bangkok oleh Majlis Fatwa Kebangsaan baru-baru ini. Oleh yang demikian, orang orang Islam diminta menyerahkan balik paspot masing-masing ke jabatan immigresen secepat mungkin. Perjalanan keluar negara hanya dibenarkan untuk menteri-menteri dan orang kuat UMNO sahaja, itupun hanya jika diiringi oleh ahli Majlis Fatwa Kebangsaan.


Julai 2009
Orang Islam dilarang berfikir di waktu siang. Kebanyakkan masalah jenayah dan maksiat wujud kerana orang-orang yang tak ada kerja berfikir yang bukan-bukan. Untuk membenteras maslah jeneyah dan maksiat, orang-orang Islam mulai 1 Julai 2009, dilarang dari menggunakan otak mereka diwaktu siang. Pemikiran mereka akan dipantau oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dengan menggunakan sekumpulan specially trained monkeys. Orang Islam boleh menggunakan otak mereka di waktu malam tetapi pemikiran dihadkan kepada perkara-perkara berkaitan dengan makan dan minum sahaja.
Please do not laugh. Many of the above will become a reality if we do not do anything. The rational-thinking muslims in this country are simply not doing anything. We let a very small minority of narrow-minded idiots to control our lives. We, especially the Malay muslims, are fast becoming a laughing stock worldwide. We are obsessed with the little little things.

When there are so many important things remain to be done, why must the Fatwa folks spend their time on little things.. tomboys, yoga, etc, etc. Why don’t we ever hear anything from the Fatwa folks for social justice, eradicating corruption and poverty, protecting single mothers, helping the poors, educating the ummah, protecting the environment or ensuring fairness in society.

If you are a rationale, forward thinking muslim, please speak up. If you choose to remain silent, it only means that you agree with whatever is happening. And do not blame the non-muslims for all our troubles. We are asking for it.

Bukhari Hood

Shah Alam


Astaghfirullahal Azim,emosi sikit.Siapa sebenarnya Bukhari Hood,antihadis ke,Islam Liberal ke, usah dibicarakan.Tidak seharusnya beliau menyentuh isu aqidah,tambah hangat apabila dikupas oleh seorang Cina(This Is Funny Hell) dan mendapat reaksi berikut.Mari kita renungkan semula kenyataan akhbar mengenai fatwa yoga tersebut...

PUTRAJAYA: Majlis Fatwa Kebangsaan semalam, mengharamkan umat Islam mengamalkan senaman yoga yang dilakukan secara sistematik dan menyeluruh kerana bertentangan dengan syariat Islam serta boleh memesongkan akidah mereka.


Sememangnya amalan yoga berasal dari tradisi Hindu,illah(sebab) pengharaman yoga apabila melibatkan sekali amalan agama Hindu seperti bacaan mantera,yang jelas memesongkan aqidah.Nanti dulu,jangan jadi Geert Wilders Jr.,bacalah sampai habis...

Bagaimanapun, pergerakan amalan fizikal yoga tanpa unsur berkenaan yang dilakukan pada zahirnya (secara luaran) tidak menjadi kesalahan, tetapi tidak digalakkan kerana ia adalah salah satu komponen daripada keseluruhan amalan yang diharamkan itu.


Maksud tidak digalakkan dalam bahasa mudahnya makruh(maaflah atas dangkalnya ilmu saya).Jauh beza haram dan makruh,contoh perbuatan makruh seperti makan bawang sebelum solat jemaah(takut mulut berbau dan ganggu khusyuk solat) .Lebih elok kita tinggalkan daripada terus mengamalkannya.Jangan sembarangan tuduh ulama,apatah lagi Islam sebagai tidak rasional.

Secara peribadi,adanya suara-suara sumbang sebegini disebabkan Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai autoriti penuh.Kelemahan sebegini yang menyebabkan orang yang berselindung atas nama kebebasan bersuara begitu cabul mengeluarkan kenyataan sebegini. Elok juga direnungkan(tambah Prof. Izzuddin Hj. Ali,dan selamat beramal!!!) pandangan daripada Ustaz Zaharuddin.Di sini kita melihat perlunya koordinasi dan persefahaman antara Majlis Raja-Raja(ketua agama & ulul amri kita!) dengan para ulama(mufti khususnya) untuk mempertahankan Islam dari musuh luaran dan dalaman bak kata Dato' Harussani,Mufti Perak.Memetik tagline Nabil,anda fikirlah sendiri!

p/s:terima kasih pada saudara Ahmad Jafni atas analisis beliau tentang isu ini di blognya. Selamat Hari Raya I'dul Adha dengan ucapan taqabbalallahu minna wa minkum...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan